Muddring: Gå till botten med de dolda problemen i vattendrag

De flesta har en uppfattning om muddring, som begrepp. Men vad är muddring – egentligen? Vem kan behöva hjälp med muddring och hur påverkas den omkringliggande miljön när muddring sker? Hos Svensk Vassklippning har vi kunskapen. Vår långa erfarenhet har skapats av de många arbeten vi regelbundet utför åt stora företag och den offentliga sektorn. Vi utför sugmuddring och underhåller vattendrag och andra vattenmassor, över hela Sverige. Hos oss hittar ni svar på många av de frågor som kan uppstå i er planering. 

Vad är muddring?

Att muddra innebär att avlägsna bottenskiktet från en vattenmassa. Förutom att man avlägsnar slam och rensar upp är metoden dessutom gynnsam för ekosystemets balans. Vid muddring avlägsnar man nämligen kväve och fosfor – de närsalter som bidrar till övergödning, vilket är något som fått en alltmer akut roll på sistone, inte minst i Östersjön. Om man jämför de två muddringsmetoderna sugmuddring och grävmuddring kan man beskriva den senare som den enklare av de två. Vid grävmuddring bevaras själva strukturen i bottensedimentet, därför kan man senare återanvända muddermassorna för utfyllnad av tomter eller liknande. Sugmuddring är den metod vi använder för våra kunder inom den privata och offentliga företagssektorn.

Muddring: Gå till botten med de dolda problemen i vattendrag

Sugmuddring – ett effektivt sätt att underhålla vattendrag och dammar  

På Svensk Vassklippning hjälper vi våra kunder med underhållning av vattendrag och dammar. När det gäller att välja mellan de två muddringsmetoderna tittar vi först på platsens förutsättningar, vilken typ av maskiner vi ska använda och bestämmer sedan vad som passar bäst för varje enskild kund. För de flesta uppdragen landar valet oftast i sugmuddring, med eller utan avvattningsfilter. Precis som vid alla andra metoder där man gör ingrepp i naturen kräver sugmuddring stor kunskap och erfarenhet – något de flesta företag saknar och därför inte kan klara på egen hand. Det är där vi på Svensk Vassklippning kommer in i bilden.

Vid sugmuddring blandas sedimentet med vatten för att underlätta arbetet, något som innebär att återanvändning blir svårare. Denna metod lämpar sig bäst när man vill säkerställa att miljöfarligt avfall inte sprids, vilket företag idag måste garantera för att följa de gällande miljölagarna. På Svensk Vassklippning tar vi hand om alla dessa aspekter för att våra kunder ska kunna känna sig trygga i att vi värnar om miljön.

Vi bryr oss om miljön och våra kunder

Som företag är Svensk Vassklippning numera Sveriges största inom vassröjning efter att ha etablerats i Sala, 2014. Vi växte snabbt tack vare våra professionella och specialutbildade röjare som alltid jobbar engagerat och med stor ödmjukhet inför de uppgifter vi ställs inför. Vare sig det gäller större muddringsprojekt åt kommuner, länsstyrelser eller mindre arbeten åt privatpersoner och stugföreningar strävar vi alltid efter att ge bästa kvalitet med största möjliga miljöhänsyn. Det ligger i allas vårt intresse att värna våra vattenmiljöer och se till att ekosystemen klarar att stå emot klimatförändringarna – något den svenska regeringen satsade miljoner på under 2024. Våra erfarna medarbetare brinner för miljön och kan skräddarsy uppdragen för att skona miljön så mycket som möjligt – utan att för den skull göra arbetet mindre effektivt. 

Med vår stora flotta av smidiga Truxormaskiner tar vi oss även an vassklippning, slyröjning och dessutom mer skogsinriktade åtgärder som trädfällning, stubbfräsning och gallring. Läs gärna mer om vilka tjänster vi erbjuder på vår hemsida. Varmt välkomna att höra av er till oss för att få rådgivning och en offert för just ert nästa projekt.

FAQ

Vad är skillnaden mellan grävmuddring och sugmuddring?

Enkelt uttryckt är grävmuddring en enklare muddringsmetod än sugmuddring. På Svensk Vassklippning utför vi grävmuddring åt privatpersoner eller stugföreningar där man behöver få bort sediment på en strandtomt. Där det inte är praktiskt att göra grävmuddring använder vi i stället sugmuddring. Sedimentet blandas då med vatten för att underlätta avlägsnandet eftersom det ofta rör sig om stora områden och enorma mängder av sediment. Sugmuddring lämpar sig för större bygg- och konstruktionsprojekt åt våra större kunder: kommuner, länsstyrelser, reningsverk, gruvor och återvinningsstationer.

Hur påverkar muddring miljön?

Om man inte är varsam kan man skada den biologiska mångfalden och störa naturen vid muddring. Men hos oss på Svensk Vassklippning är våra erfarna och kunniga medarbetare mycket måna om miljön. Vi utför både grävmuddring och sugmuddring med största försiktighet och med hänsyn till djur- och naturlivet i området. Då återhämtar sig ekosystemet snabbt. Muddring i sig är ett bra sätt att motverka övergödning eftersom man då tar bort närsalter som kväve och fosfor – på så sätt hjälper vi till att förbättra ekosystemens balans.

Kan man återanvända sedimentet efter utförd sugmuddring?

Vid sugmuddring blandas sedimentet med vatten och därför är det inte lika lätt att återanvända bottensedimentet som vid grävmuddring där själva strukturen i sedimentet bibehålls, då inget vatten tillsätts.